Bij een dagelijkse autoverzekering wordt er gewerkt met een bonus/malus-systeem. Hierbij worden jaarlijks schadevrije jaren opgebouwd en bij schade weer ingeleverd. Het probleem is dat deze schadevrije jaren bij maar één verzekeraar kunnen worden gebruikt. Heeft u luxe auto verzekerd bij Univé, dan bent u verplicht om uw tweede auto ook bij hen te verzekeren. Bij een andere verzekeraar begint u anders met 0 schadevrije jaren. Daar komt nog bovenop dat het regelmatig voorkomt dat de schadevrije jaren kwijtraken en mensen de verkeerde korting toegekend krijgen.
Oldtimerverzekeringen
Om ervoor te zorgen dat u een vrij keuze kunt maken werken oldtimerverzekeraars niet met schadevrije jaren. Zij werken standaard met een zeer lage verzekeringspremie. Het bijkomende voordeel is dat u bij schade dan ook geen terugval heeft van uw schadevrije jaren. Let wel: verzekeraars registreren centraal alle uitgekeerde schades. Doordat er ook weinig kilometers met een oldtimer worden gereden, kan dit ook als reden worden aangedragen.
Roy-data
Niet iedere oldtimerverzekeraar biedt de mogelijkheid om schadevrije jaren op te bouwen. In de polisvoorwaarden kunt u de voorwaarden van uw oldtimerverzekering controleren. Het is daarbij belangrijk dat de verzekeraar de jaren registreert in Roy-data bij het beëindigen van de verzekering. Als uw jaren dan ook niet in Roy-data staan kan een nieuwe verzekeraar deze jaren niet overnemen. Dit kan als gevolg hebben dat uw premie flink kan stijgen, vanwege het uitblijven van de opgegeven jaren.
Kan ik alsnog korting krijgen?
Ook al heeft u geen schadevrije jaren opgebouwd bij een verzekeraar, er zijn verzekeraars die u alsnog korting willen geven. In dit geval verwacht de verzekeraar wel een duidelijke toelichting. Zo werken er verzekeraars met leaseverklaringen, werkgeversverklaringen en wordt er soms vanuit coulance een extra korting toegepast door extra treden te geven. Let op: het geven van extra treden korting houdt niet in dat er automatisch extra jaren in Roy-data worden gezet.