28 december 2020
Verzekeren en financieel
Nederlanders zijn altijd een spaarzaam volk geweest. Helaas bevinden we ons in een situatie waarin ons geld op de spaarrekening steeds minder waard wordt, of dat er zelfs moet worden bijbetaald om het spaargeld bij een bank te mogen stallen.
De afgelopen tijd zijn daarom steeds meer huishoudens als alternatief op sparen begonnen met beleggen. Veel beleggingsvormen dragen helaas grote risico’s met zich mee. Een aandeel of obligatie kan immers van het ene op het andere moment in waarde dalen. Wie onvoldoende kennis heeft over de financiële markten ervaart zodoende moeite om de juiste investeringskeuzes te maken. Ook beleggen in vastgoed is voor veel mensen niet weggelegd vanwege de torenhoge investeringen die hiervoor nodig zijn.
Een andere redenatie is om te beleggen in iets waar u zowel persoonlijke interesse als verstand van heeft. Zo kan men beleggen in tastbare zaken als kunst, designertassen/-schoenen, exclusieve whisky’s en wijnen of oldtimers.
Uiteraard is niet elke oldtimer geschikt als beleggingsobject en moet u goed voorbereid te werk gaan wanneer u op zoek gaat naar uw eigen investering op vier wielen. Wij voorzien u graag van de belangrijkste tips die uw kans vergroten om van uw oldtimer een succesvolle belegging te maken!
Realistisch rendement oldtimer bepalen
Ieder nieuw avontuur begint met het stellen van de juiste verwachtingen. Iedereen kent de verhalen over barnfinds, waarbij een zeer zeldzame Ferrari of andere klassiekers uit een schuur tevoorschijn komen en miljoenen waard blijken te zijn.
Helaas zijn dit uitzonderlijke excessen en verwacht daarom geen wereldwonderen van uw belegging. Zie uw investering bijvoorbeeld meer als een mooie aanvulling op uw pensioen, of stel uzelf een mooie reis als doel die u met het behaalde rendement kunt bekostigen. Het belangrijkste doel is dat u zich via deze belegging kunt wapenen tegen inflatie en kapitaalvermindering.
Om een goede inschatting van uw beleggingsrendement te kunnen maken, moet u tevens niet vergeten dat u natuurlijk ook met uitgaven te maken krijgt zoals
- Kosten voor de aanschaf. Veilingkosten, transportkosten administratieve kosten, etc.
- Kosten voor de huur, aanschaf en/of onderhoud van de stalling
- Onderhoudskosten van de oldtimer zelf
- Verzekeringspremie voor oldtimer
Heeft u een geschikte stalling voor uw oldtimer?
Wie voor het eerst een oldtimer als belegging aanschaft moet daar zowel financieel als fysiek de ruimte voor hebben. Oldtimers zijn kwetsbaar en hebben daarom een goede stalling nodig. Een simpele schuur of garage volstaat helaas niet.
Hierbij een aantal punten waaraan een goede oldtimerstalling moet voldoen:
- De garage/stalling moet volledig water- en tochtdicht zijn
- De ideale binnentemperatuur moet zo’n 15 graden zijn
- Zorg voor voldoende ventilatie van de ruimte
- Probeer de luchtvochtigheid binnen de stalling rond 40% te houden
- Uw stalling moet goed beveiligd zijn met het juiste hang- en sluitwerk al dan niet in combinatie met een alarm- en/of beveiligingssysteem
- Ook voor de brandveiligheid is het belangrijk dat er bij voorkeur een sprinkler hangt in de stalling of brandblusser aanwezig is.
Zoals eerder genoemd zult u gaandeweg ook kosten en tijd moeten investeren in het onderhoud van zowel uw stalling als oldtimer zelf. Zelfs wanneer uw oldtimer nooit de weg op gaat.
Goed vooronderzoek is het halve werk
Voor veel oldtimerliefhebbers begint de grootste lol bij de zoektocht naar hun oldtimer. Wanneer u een oldtimer als beleggingsobject wilt aanschaffen zal uw zoektocht en wensenlijstje er echter anders uit zien dan wanneer u een oldtimer enkel voor hobbymatige doeleinden aanschaft. Rijprestaties en wegligging zullen in dat geval bijvoorbeeld minder prioriteit hebben.
Vooral het merk, het aantal bestaande exemplaren en de prijsontwikkeling van gelijksoortige oldtimerexemplaren zijn belangrijke kenmerken om op te letten. Dit vraagt om flink wat vooronderzoek op websites als Hagerty.com en Bringatrailer.com. Op dergelijke websites kunt u de waardeontwikkeling in de gaten houden van specifieke oldtimers. Ook kan het interessant zijn om veilingen nauwlettend te volgen om te zien welke automerken of modellen aan populariteit winnen.
Op onze blog publiceren wij maandelijks zogenoemde hotlistitems. Dit zijn oldtimers of toekomstige oldtimers waarvan wij verwachten dat de waarde op korte termijn zal toenemen. Zo schreven wij recent nog over de MG T-series.
Het gaat er bij het vooronderzoek vooral om dat u goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen binnen de oldtimermarkt, zodat u weet wanneer u zelf moet toeslaan op een (online) veiling. In het boek ‘De auto als belegging’, geschreven door dr. Vincent van der Vinne, leest u alles over de historische prijsontwikkeling van oldtimers. Het boek is tevens beschikbaar op Ebay in het Engels onder de titel ‘Investing in Cars’.
Toeslaan tijdens een veiling van oldtimers
De meeste beleggingsoldtimers wisselen tijdens een veiling van eigenaar. Dankzij goed vooronderzoek weet u welke oldtimers interessant voor u kunnen zijn en heeft u waarschijnlijk een budget voor uzelf vastgesteld. Om goed voorbereid aan een veiling te beginnen, zijn er een aantal zaken en scenario’s waar u rekening mee moet houden.
Naast het merk/model en het aantal bestaande exemplaren is de kilometerstand van de betreffende oldtimer van groot belang. Hoe lager het aantal gereden kilometers, des te hoger de waarde van de oldtimer kan worden.
Ook is het belangrijk dat de oldtimer nog over al zijn originele onderdelen beschikt. In een eerder verschenen blogartikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op het principe van ‘matching numbers’. Doorgaans wordt dergelijke informatie vooraf aan de veiling verstrekt. De aanwezigheid van eventueel bijbehorende memorabilia kan de waarde van de oldtimer verhogen.
Desondanks kan ook een zeldzame oldtimer met weinig kilometers op de teller in slechte onderhoudsstatus verkeren. Dankzij grondige restauratie kunnen sommige van deze oldtimers alsnog in ere worden hersteld en significant in waarde stijgen.
Uw oldtimer verzekeren
Heeft u een oldtimer als beleggingsobject aangeschaft? Dan moet u deze nog wel goed verzekeren tegen schade of diefstal. Voor oldtimers die nagenoeg niet de weg op gaan kan bij sommige oldtimerverzekeraars met een aangepaste premieopbouw worden gewerkt. Het risico op een verkeersongeval of pech onderweg is immers nihil. Beleggingsobjecten zonder kenteken (of slapend kenteken) kunnen alsnog op chassisnummer worden verzekerd. Het is bovendien ook mogelijk om een complete oldtimerverzameling te laten verzekeren.
Om de juiste waarde van uw oldtimer in te kunnen schatten laat uw oldtimerverzekeraar een gespecialiseerd taxateur langskomen om uw oldtimer of gehele verzameling te laten taxeren.
Verandert de waarde van uw oldtimer door een restauratie of door marktwerking? Dan is het aan te raden om uw oldtimer opnieuw te laten taxeren om onderverzekering te voorkomen.
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen