Alles wat u moet weten over de oldtimerverzekering

23 april 2021

Verzekeren en financieel

Elke oldtimer heeft een bijpassende verzekering nodig, maar het verzekeren van een oldtimer werkt net even anders dan met een reguliere autoverzekering. Oldtimers zijn immers unieke objecten en vragen daarom ook verzekeringstechnisch om maatwerk. Wist u bijvoorbeeld dat een oldtimerverzekering met eigen voorwaarden werkt en de premie meestal goedkoper is dan voor een standaard autoverzekering? Als specialist in oldtimerverzekeringen vertellen wij u alles wat u moet weten over het verzekeren van een oldtimer.

Wellicht overweegt u om uw eerste oldtimer aan te schaffen of bent u al een doorgewinterde oldtimereigenaar. In beide gevallen leert u in dit artikel meer over oldtimerverzekeringen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de premieopbouw, wordt er gewerkt met schadevrije jaren en hoe zit dat met oldtimers in restauratie of een slapend kenteken?

801

In dit artikel gaan wij in op de meest gestelde vragen over de oldtimerverzekering, zoals:

  • Wanneer is uw auto een oldtimer?
  • Welke schade dekt een oldtimerverzekering?
  • Hoe wordt de premiehoogte berekend?
  • Welke bijzondere voorwaarden gelden er op een oldtimerverzekering?
  • Hoe zit het met restauratieprojecten of een slapend kenteken?

Wanneer is uw auto een oldtimer?

Logischerwijs komen alleen oldtimers in aanmerking voor een oldtimerverzekering, maar wanneer mag uw auto officieel het predicaat oldtimer voeren?

Dat hangt er maar net van af aan welke partij u deze vraag stelt. De Nederlandse overheid hanteert een leeftijdsgrens van 40 jaar, maar de meeste verzekeraars beschouwen auto’s vanaf 25 jaar al als oldtimer.

Voor een auto van bijvoorbeeld 30 jaar oud betekent dit dat u nog het volle tarief aan wegenbelasting moet betalen en ook APK-plichtig bent. U kunt dan wel al een oldtimerverzekering voor de auto afsluiten met bijkomende voordelen, zoals een lagere premie en gunstige voorwaarden.

Ligt de leeftijd van uw auto tussen de 15 en 25 jaar, dan heeft u een youngtimer. In dat geval kunt u een youngtimerverzekering afsluiten.

Welke schade dekt een oldtimerverzekering?

Om te beginnen zijn er grofweg drie soorten dekkingen bij een oldtimerverzekering;

  • De WA-verzekering
  • De WA beperkt casco
  • De WA volledig casco (allrisk) verzekering

Welke zaken worden vergoed hangt dus af van de dekking die u voor uw oldtimer kiest.

De WA oftewel aansprakelijkheidsdekking is in alle gevallen verplicht, tenzij uw oldtimer is geschorst. Met deze dekking bent u verzekerd bij schade die u met uw oldtimer toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld tijden een verkeersongeval. Wij bieden een WA-verzekering waarmee u bent verzekerd tot maximaal €2.500.000 voor materiële schade en tot €6.000.000 voor schade aan personen. Schade aan uw eigen oldtimer valt dus niet onder deze dekking.

Met een beperkt casco dekking is uw oldtimer verzekerd bij:

  • Schade door diefstal. Ook wanneer uw oldtimer niet meer wordt teruggevonden
  • Storm- en brandschade
  • Reparatie van ruitschade
  • Schade door aanrijding met een dier

Verwacht u geregeld met uw oldtimer op pad te gaan, dan is het verstandiger om voor een volledig casco dekking te kiezen. Hier vallen extra zaken onder als:

  • Schade door een eigen stuurfout, zoals parkeerschade of bij een eenzijdig ongeval
  • Schade door vandalisme of opzet
  • Ook dekking in het buitenland
  • Pechhulp in binnen- en buitenland
  • Vergoeding van transportkosten wanneer uw oldtimer niet meer verder kan rijden

Premieopbouw

Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een standaard autoverzekering. Dat heeft grotendeels te maken de waardebepaling en afwezigheid van het bonusmalussysteem.

Voor een oldtimer is er natuurlijk geen sprake van een catalogus- of nieuwwaarde. Het verzekeren van een oldtimer gebeurt daarom altijd op basis van de taxatiewaarde. Hiervoor kunt u zelf of via de verzekeraar een taxatierapport laten opstellen. Overigens kan de actuele waarde van een oldtimer door de jaren heen veranderen als gevolg van marktwerking of aanpassingen. Om onder- of oververzekering te voorkomen, raden wij daarom aan om uw oldtimer eens in de zoveel te laten hertaxeren.

Ook is er bij een oldtimerverzekering geen sprake van een bonusmalussysteem, oftewel schadevrije jaren. Het risico op een verkeersongeval ligt bij een oldtimer doorgaans lager dan bij een alledaagse auto. Een oldtimer maakt per jaar weinig kilometers en oldtimereigenaren staan niet bepaald bekend om roekeloos rijgedrag.

Ook kunt u bij de meeste oldtimerverzekeraars een premiekorting ontvangen wanneer u bent aangesloten bij een oldtimerclub.

802

Bijzondere verzekeringsvoorwaarden

Naast een goede dekking en gunstige premieopbouw gelden er ook bijzondere verzekeringsvoorwaarden voor oldtimers. Uiteraard kunnen deze voorwaarden per verzekeraar verschillen, maar we hebben de belangrijkste bijzondere voorwaarden voor u op een rij gezet.

  • Bezit van een tweede auto voor alledaags gebruik is verplicht
  • Er geldt soms een maximum aantal kilometers per jaar. Dit varieert van 5.000 tot 7.500 kilometer
  • Een erkend taxatierapport is verplicht
  • De meeste verzekeraars werken met een stallingclausule voor de wintermaanden
  • Verplichte (SCM) beveiliging van uw oldtimer
  • Meedoen aan races of wedstrijden met een snelheidselement zijn niet toegestaan
  • Er kan met een minimale leeftijdsgrens worden gewerkt

Het is belangrijk dat u op voorhand de voorwaarden per oldtimerverzekeraar goed vergelijkt, om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen.

Afwijkende situaties

Ook voor oldtimers gelden er soms bijzondere situaties, waarvoor extra maatwerk voor uw verzekering nodig is.

Dit gaat bijvoorbeeld op voor oldtimers in restauratie. Sommige restauratieprojecten kunnen langer dan een jaar in beslag nemen. Dan is het zonde als u gedurende deze periode dat uw oldtimer niet de weg op gaat een onnodig hoge verzekeringspremie betaalt. Sommige verzekeraars bieden in dat geval de mogelijkheid om bijvoorbeeld de WA-verzekering tijdelijk achterwege te laten of hebben een aangepaste restauratieverzekering.

Oldtimers die worden aangehouden als beleggingsobject of onderdeel uitmaken van een grotere collectie, maken meestal zeer weinig tot geen kilometers. Sommige van deze oldtimers staan nog op een buitenlands of slapend kenteken. Ook deze oldtimers kunnen uitstekend worden verzekerd, via bijvoorbeeld een collectietimerverzekering.

Een oldtimerverzekering die bij uw situatie past

Het bezit van een oldtimer brengt ontzettend veel (rij)plezier maar ook uitdagingen met zich mee. Van onderhoud tot stalling en natuurlijk ook het goed verzekeren van uw oldtimer. Onze laatste tip is om meerdere oldtimerverzekeringen te vergelijken. Zo komt u niet alleen bij de beste premie, maar ook bij de beste verzekeringsvoorwaarden uit.

23 april 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen