Testarossa zorgt nog altijd voor opwinding

29 juli 2024

Besproken oldtimers

Mark Reus

De Ferrari Testarossa was in de jaren tachtig een van de meest gewilde sportwagens en bij menig tiener hing een poster van de Italiaan boven het bed. Veertig jaar later is deze Ferrari een geliefde klassieker geworden. 

In 1984 introduceerde Ferrari een dag voor de Autosalon van Parijs de Testarossa. 

Te midden van het voortrazende verkeer op de Champs-Élysées wist de sportwagen direct de schijnwerpers op zich gericht. Op de autobeurs was de Testarossa dan ook de ster van de show.

De Testarossa is de opvolger van de Berlinetta Boxer, een sportwagen die na een moeizame start als gevolg van de oliecrisis toch redelijk succesvol was voor Ferrari.

De nieuwe naam was een eerbetoon aan de beroemde 250 Testa Rossa, een sportwagen die in 1957 het wereldkampioenschap voor sportwagens won. Testa Rossa betekent in het Italiaans ‘rood hoofd’ en verwijst naar de rood geverfde cilinderkoppen van de motor. Nog altijd gebruikt Ferrari rode cilinderkoppen.

 

1197

Controversieel ontwerp

Het ontwerp van de Testarossa maakt enigszins een breuk met het verleden van Ferrari. Inspelend op de trends uit de jaren tachtig is de koets vrij hoekig en wikvormig. De opvallend grote zijinlaten met lamellen zijn niet alleen esthetisch, maar zorgen ook voor een betere koeling van de motor. Ferrari verdubbelde het aantal radiateurs, om zo problemen met oververhitting van de motor en het interieur te voorkomen waar vorige Ferrari’s nog wel eens mee kampten. De lamellen zijn ook terug te vinden aan de achterzijde van de Testarossa, maar daar vooral esthetisch van aard. Een ander herkenbaar kenmerk van de Testarossa zijn de inklapbare koplampen. 

Het design van de Testarossa is op bepaalde punten ook controversieel. Naast de lamellen had de sportwagen in het begin een enkele spiegel aan de raamstijl bij de bestuurderszijde, wat Ferrari in 1986 aanpaste naar twee laag gemonteerde spiegels. Ook de asymmetrische inlaat in de voorspoiler is bijzonder.

De cilinderkoppen zijn op de 4,9-liter twaalfcilinder uit de Berlinetta Boxer geschroefd, waarbij het vermogen steeg naar 380 pk. Dankzij een betere versnellingsbak rijdt de Testarossa verfijnder dan zijn voorganger en haalde de sportwagen een topsnelheid van 300 km/u.

1198

Testarossa pakt de hoofdrol

De Testarossa paste volledig in het tijdsbeeld en zijn status nam een vlucht dankzij verschillende hoofdrollen in films, tv-series, muziekvideo’s en computerspellen. 

In de populaire tv-serie Miami Vice rijden hoofdpersonages Crockett en Tubbs vanaf seizoen 3 in een Witte Testarossa. Verder is de auto in het populaire racespel Out Run duidelijk geïnspireerd op een rode Testarossa.

Tussen 1984 tot aan 1992 zijn er in totaal 7.177 exemplaren van de Testarossa geproduceerd. In Nederland zijn er volgens Kenteken.tv in totaal 111 exemplaren geregistreerd, waarvan 20 nieuw geregistreerd en 91 geïmporteerd. Van deze sportwagens hebben 47 stuks geen geldige APK en zijn er 15 niet verzekerd voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

Op Gaspedaal.nl worden op dit moment 17 Testarossa’s aangeboden. De goedkoopste heeft 64.000 op de teller staan en heeft een vraagprijs van 129.000 euro. Een Testarossa 512 TR uit 1992 met 65.671 kilometer op de teller is momenteel de Testarossa met de hoogste vraagprijs in Nederland.

29 juli 2024

Besproken oldtimers

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen