Op onze Hotlist: Lamborghini Countach 25th Anniversary

30 juli 2024

Hotlist

Mark Reus

Vijftig jaar geleden schudde Lamborghini de autowereld op met de Countach. Deze sportwagen werd een van de meest extreme en langst geproduceerde sportwagens van zijn generatie. De uitsmijter van de Countach was de 25th Anniversary, een bijzondere jubileumeditie die uiteindelijk de best verkochte variant van het model werd.

In 1971 presenteerde Lamborghini tijdens de Geneva International Motor Show de Countach LP500, een prototype waarmee de Italianen wilden laten zien welke richting het merk in wilde slaan. De wigvorm, scherpe lijnen en iconische vleugeldeuren kwamen uit de koker van Macello Gandini, die ook de Miura ontwierp. 

Hoewel de wigvorm en de vleugeldeuren al eerder waren toegepast op verschillende concept cars, was de Countach de eerste die daadwerkelijk in productie ging. Binnenin bootste Gandini de scherpe lijnen van de carrosserie na door geometrische vormen te gebruiken.

1199

De eerste productieversie van de Countach was de LP 400, die in 1974 op de markt verscheen. Net als bij de Miura bracht Lamborghini van de Countach verschillende versies op de markt. Dat begon met de LP400 S in 1978, gevolgd door de LP500 s in 1982.

Vervolgens introduceerde Lamborghini in 1985 de Countach LP50000 QV (Quatrovlvole). De 4,2-liter V12 kreeg zoals de naam van dit model doet vermoeden vier kleppen per cilinder voor meer efficiëntie. Het zorgde ervoor dat de Countach 455 pk onder de motorkap had. De LP50000 QV zou de basis vormen voor de meest speciale editie van de Countach.

Countach 25th Anniversary

Om het 25-jarig jubileum van de Countach te vieren, bracht Lamborghini in 1989 een speciale en direct ook laatste versie van de sportwagen uit. Onder leiding van Horacio Pagani, die later furore zou maken met zijn eigen automerk, werden er circa 500 wijzigingen aan de Countach doorgevoerd. De wijzigingen zijn vooral optisch en worden door sommigen gezien als een eerbetoon aan de excessen van de jaren 80. 

De 25th Anniversary kreeg een nieuwe voor- en achterbumper en opnieuw ontworpen luchtinlaten, die veel meer geïntegreerd zijn in de schouders van de sportwagen. Bijzonder is ook de kevlar motorkap.

Onder de aangepaste carrosserie bleef veel bij het oude. De 25th Anniversary heeft net als de LP500 Quattrovalvole een 5,2-liter V-12 die 420 pk en 369 Nm koppel ophoest. Wel werd de ophanging licht aangepast, om zo de nieuwe Pirelli P Zero-banden te kunnen herbergen.

1200

Meer aandacht voor comfort

Het interieur van deze Countach ging ook op de schop en is vooral gericht op comfort. De 25th Anniversary kreeg bredere stoelen waarvan zowel de zitting als rugleuning elektrisch verstelbaar zijn, de zijruiten zijn elektrisch te bedienen en de sportwagen heeft standaard airconditioning.

Het was de bedoeling van Lamborghini om de 25th Anniversary in een gelimiteerde oplage te produceren, maar uiteindelijk werd het de best verkochte Countach. Tussen 1988 en 1990 produceerden de Italianen uiteindelijk 667 exemplaren van de 25th Anniversary. 

De officieel laatste Countach is nr. 12.085, uitgevoerd in zilver metallic met een lichtgrijs interieur. Deze is nooit verkocht door Lamborghini en staat in de officiële fabrieksmuseum in Sant’Agata. 

30 juli 2024

Hotlist

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen