Dit jaar viert de Sport Leicht (SL) van Mercedes-Benz zijn 70ste jubileum. De SL-serie bevat dé bekende wedstrijdauto van Mercedes-Benz en deze ‘’Gullwing’’ werd zelfs in 1999 uitgeroepen tot ‘’sportwagen van de eeuw’’. In de loop der jaren werd er veel aan de SL-serie gewijzigd en ook de waardeontwikkeling van deze sportieve klassieker heeft zeker niet stilgestaan!
9 juni 2022
Hotlist
De eerste Mercedes-Benz SL
De Mercedes-Benz 300SL W194 is de grondlegger van de SL-serie. Dit model was de wedstrijdraceauto van Mercedes-Benz waarmee het merk in 1952 voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde in de internationale racerij.
Het 300SL model van Mercedes-Benz uit 1952 was alleen gemaakt voor racewedstrijden. De auto won vier uit de vijf wedstrijden tijdens datzelfde raceseizoen. Bekende races vonden plaats op de Nürburgring en de 24 uur van Le Mans.
Hoewel de 300SL W194 niet aan het publiek werd verkocht, stond deze auto wel centraal voor de latere ontwerpen van de SL-Klasse van Mercedes-Benz. Het ontwerp wekte namelijk veel interesse bij de consument. De beroemde Gullwing vleugeldeuren maakten deze auto in het bijzonder uniek. Er was voor deze constructie gekozen, omdat er simpelweg geen ruimte was voor normale autoportieren.
New-York Mercedes distributeur Max Hoffman suggereerde daarom bij zijn collega’s in Stuttgart dat een straatversie van de Mercedes-Benz SL300 een commercieel succes zou zijn, vooral in de Verenigde Staten.
Het resultaat was de iconische Mercedes-Benz 300SL W198 die drie jaar later werd geïntroduceerd. Het ontwerp van de SL-Klasse was eerst vooral gericht op racen en snelheid, maar in de loop der jaren verschoof door eisen van de consument de focus van racen naar comfort.
Een opvallende eigenschap voor auto’s de jaren ’50 is de onafhankelijke wielophanging.. Deze zorgde voor een comfortabele en vooral ook duidelijk betere algemene weglegging.
De 3,0-liter zescilinder benzinemotor was voor de gelegenheid uitgerust met de toen zeer revolutionaire directe benzine-inspuiting. Daardoor steeg het vermogen naar 215 pk en was de auto goed voor een topsnelheid van ongeveer 257 km/u.
Waarom is Mercedes-Benz gestopt met de SL?
Mercedes-Benz is officieel niet gestopt met de SL-serie, maar heeft het model wel doorgeschoven naar zijn sportieve zusterconcern Mercedes-AMG. De nieuwe SL-modellen worden door de firma in Affalterbach (Zuid-Duitsland) ontwikkeld en moeten vooral de sportieve inborst van de auto reflecteren.
Mercedes-Benz zag namelijk de afgelopen jaren de verkopen van de SL teruglopen. Begin 2000 verkocht Mercedes-Benz ongeveer 13.000 SL exemplaren per jaar, maar door de toenemende populariteit van SUV’s en cross-overs bleef de verkoop van de SL achter. Hierdoor verkocht Mercedes-Benz vorig jaar nog slechts 1.300 SL-exemplaren.
Prijsontwikkeling Mercedes-Benz SL
Mercedes-Benz oldtimers zijn al jaren in trek en de SL-serie vormt daar zeker geen uitzondering op.
Er zijn in totaal tien exemplaren van de Mercedes-Benz 300SL W194 (1952) geproduceerd. Het is onbekend hoeveel van deze oorspronkelijke exemplaren er vandaag de dag nog over zijn. Slechts één van deze tien exemplaren heeft nooit geracet maar diende als een onderdelen- en trainingsauto. Dit exemplaar is volledig gerestaureerd door Mercedes-Benz en hoewel deze niet te koop is, heeft het meerdere biedingen van $15.000.000 dollar gekregen.
Van de commerciële versie van de Mercedes-Benz 300SL W198 zijn er ongeveer 1.400 geproduceerd en verkocht, waarvan ruim 80% in de Verenigde Staten. Door de blijvende vraag naar deze iconische auto kunt u verwachten dat een exemplaar van deze auto minimaal $1.000.000 moet opbrengen.
De Mercedes-Benz 190SL heeft altijd in de schaduw gestaan van de Mercedes-Benz 300SL. De 190SL is in dezelfde tijd gebouwd als de 300SL en was de goedkopere optie, om zo toch in de SL-series te komen.
Omdat de 190SL altijd in de schaduw van de 300SL heeft geleefd, heeft deze nooit de erkenning gekregen die het verdient. Nu de prijzen van de 300SL boven de $1.000.000 zijn, neemt de populariteit van de 190SL toe. De prijzen van een goed exemplaar zijn gemiddeld $175.000.
Andere bekende auto’s uit de SL-serie zijn de Mercedes-Benz ‘’Pagoda’’ SL uit 1963, met een waarde van $82.500, en de Mercedes-Benz SL500 R129.
Uw Mercedes-Benz SL verzekeren
Bent u in bezit van een van deze of latere uitvoeringen van de Mercedes-Benz SL en heeft u deze nog niet verzekerd, of bent u niet tevreden over uw huidige verzekering?
Oldtimer-verzekering heeft al talloze Mercedes-Benz oldtimers verzekerd en kijkt graag samen met u naar een geschikte oplossing. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen