27 oktober 2017
Onderhoud en schade
Een oldtimer veiling is de ideale mogelijkheid om een uniek exemplaar op de kop te tikken en vooral voor verzamelaars een ware sport geworden. Wanneer u echter nog weinig ervaring heeft met veilingen is het verstandig om u hier eerst goed in te verdiepen voordat u in deze wereld stapt.
Waar worden oldtimers geveild?
Het eerste beeld wat u te binnen schiet bij veilingen is waarschijnlijk het traditionele veilinghuis met een veilingmeester op het podium en bordjes in de hand van de aanwezigen om mee te bieden. Dit is inderdaad nog altijd een veelgebruikte methode. Bekende veilinghuizen zijn:
- RM Sotheby’s
- Silverstone Auctions (richten zich uitsluitend op oldtimers)
- Bonhams
Hoewel het aanbod van deze veilinghuizen vrij breed kan zijn als het gaat om kunst en antiek, worden er ook veilingen georganiseerd die zich specifiek op oldtimers richten.
Naast fysieke veilinghuizen is er inmiddels ook een enorm aanbod aan online veilingsites. Het principe is natuurlijk nog steeds hetzelfde en ook deze veilingen vinden plaats onder leiding van een veilingmeester. Het grote verschil is dat u in dit geval rustig vanachter uw pc, tablet of smartphone kunt meebieden. Voorbeelden van bekende (oldtimer) veilingsites zijn:
Deze veilingsites zijn doorgaans toegankelijker dan de traditionele veilinghuizen en bieden ook vaak een breder aanbod in prijsklassen aan. Hoewel gerenommeerde veilinghuizen tegenwoordig eveneens online veilingen organiseren worden hier voornamelijk alleen bijzondere exemplaren aangeboden met een hoger prijskaartje.
Tot slot kunt u ook tijdens grote oldtimerbeurzen deelnemen aan oldtimer veilingen. Denkt u bijvoorbeeld aan beurzen als InterClassics Maastricht of InterClassics Brussel.
Deelnemen aan een veiling
Allereerst wilt u natuurlijk weten wie wat aanbiedt. Hiervoor kunt u zich inschrijven op nieuwsbrieven, catalogussen aanvragen of zelfs pre-sale tentoonstellingen bezoeken om op deze manier op de hoogte te blijven van aankomende veilingen.
Nadat u uw wensen op een rijtje heeft gezet en uw budget vastgesteld, is het afwachten tot er een interessante veiling voorbij komt. Voordat het zover is moet u wel eerst de volgende zaken weten:
- Lees altijd eerst de veilingvoorwaarden. Wat zijn bijvoorbeeld uw rechten bij verborgen gebreken of is het echt garantie tot de voordeur?
- Gaat het om een ‘Reserve’ of ‘No Reserve’ kavel? Een Reserve prijs is een minimale prijs die wordt vastgesteld op kavels met een verwachte hoge opbrengst. Voor potentiële kopers wordt deze prijs vaak niet bekend gemaakt. Wanneer de Reserve prijs tijdens een veiling niet is bereikt, wordt de oldtimer dus niet verkocht.
- Zijn er extra kosten? In sommige gevallen dient u als koper rekening te houden met extra kosten voor bijvoorbeeld transport van de oldtimer en eventueel extra kosten die terugkomen in de veilingvoorwaarden.
- Geen weg terug. Zodra u een bod uitbrengt op een oldtimer kunt u hier niet meer vanaf zien.
- Wees aanwezig. Wanneer u zich inschrijft voor een veiling en u komt om wat voor reden dan ook niet opdagen of besluit om niet deel te nemen, kan een (online) veilinghuis besluiten om uw registratie ongedaan te maken. Hierdoor mag u bij het betreffende veilinghuis niet langer deelnemen aan andere veilingen.
Bent u na een veiling de trotse eigenaar geworden van een prachtige oldtimer? Vergeet dan natuurlijk niet om ook direct een passende oldtimerverzekering af te sluiten!
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen