De houdbaarheid van uw autobanden

14 september 2018

Onderhoud en schade

Alle autobanden hebben een houdbaarheidsdatum. Binnen die periode kunt u ze doorgaans veilig gebruiken en is de kans op een klapband klein. Hoe lang is de houdbaarheid van autobanden en wat kunt u eventueel zelf doen om de levensduur te verlengen?

De gemiddelde houdbaarheid van een autoband ligt op circa 6 jaar. Daarna raden wij u sterk aan om uw banden te (laten) vervangen. De kans op een klapband neemt na 6 jaar flink toe met alle gevolgen van dien. Hoe herkent u een autoband die aan vervanging toe is en welke factoren spelen er een rol bij de levensduur van een autoband?

790

Waarom 6 jaar?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat autobanden ongeacht het aantal kilometers dat u ermee rijdt aan slijtage onderhevig zijn. Ook als uw oldtimer voornamelijk in de garage staat zorgt het gewicht van de auto voor druk op de banden, wat tot vervormingen in de band kan leiden. Door een combinatie van vochtinwerking en druk kan het rubber aan de binnenkant uiteindelijk los komen van het stalen frame. Uw banden kunnen er in dat geval aan de buitenkant nog prima uitzien met voldoende profiel, maar aan de binnenkant toch in slechte staat verkeren.

Ondanks dat u een versleten autoband dus niet altijd even makkelijk kunt herkennen is er nog wel een andere methode waarmee u kunt nagaan of een autoband aan vervanging toe is. Hiervoor moet u zoeken naar de zogenaamde DOT code op uw band. Het gaat daarbij om de laatste vier cijfers. Deze code geeft namelijk aan wanneer de autoband is geproduceerd. De eerste twee cijfers geven het weeknummer en de laatste twee cijfers het jaarnummer aan. Ziet u bijvoorbeeld de code ‘3516’ staan, dan is de band in week 35 van het jaar 2016 geproduceerd. Zodoende weet u dus of uw band aan vervanging toe is. Ziet u slechts drie cijfers staan, dan is de band nog voor het jaar 2000 gemaakt en is vervanging dus uiterst noodzakelijk.

Klapband voorkomen

Gelukkig zijn er ook een aantal maatregelen die u zelf kunt treffen om te voorkomen dat u vroegtijdig een klapband krijgt. Zorg bijvoorbeeld altijd dat de bandenspanning op peil is. Met een te lage bandenspanning ontstaat er namelijk eerder vervorming en wrijvingshitte tijdens het rijden, met een klapband als gevolg.

Ook het afwisselen van winterbanden en zomerbanden kan de levensduur aanzienlijk verlengen, mits u de banden stofvrij en onder de juiste temperaturen bewaart. Gaat uw oldtimer iedere winter de stalling in? Plaats uw oldtimer dan op blokken, zodat er geen druk op de banden komt te staan en controleer in het voorjaar altijd eerst de bandenspanning voor u weer de weg op gaat. Rijdt u wel regelmatig met uw oldtimer? Controleer dan ook tijdig de profieldiepte.

Oldtimerverzekering

Mocht u onverhoopt toch een klapband of schade oplopen onderweg? Dan kan een goede oldtimerverzekering in ieder geval onnodige financiële schade beperken. Op onze website kunt u eenvoudig meerdere verzekeringen en verzekeraars vergelijken of direct de premie voor uw klassieker berekenen.

14 september 2018

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen