22 oktober 2021
Onderhoud en schade
Tijdens de koudste maanden van het jaar wordt uw oldtimer vaak aan winterse weersomstandigheden blootgesteld. De sneeuw en ijs die op de weg ligt zorgt niet alleen voor gladheid en daarmee ongelukken, maar tast ook de lak van uw geliefde oldtimer aan.
Hoewel de gladheid wordt verholpen door strooizout, zorgt strooizout weer voor schade aan de lak, carrosserie, velgen en de autoruiten van uw oldtimer. Daarnaast is de kans op ongelukken tijdens de donkere wintermaanden ook vele malen groter. Dat is de reden dat oldtimerverzekeraars een winterstalling voor uw oldtimer zelfs verplichten.
Waar moet een goede winterstalling aan voldoen?
Een goede winterstalling is onmisbaar voor het behoud van uw oldtimer. Het mag er bijvoorbeeld niet te vochtig zijn, want de onderdelen van uw klassieker zijn vaak erg kwetsbaar voor roestvorming en erosie. De perfecte temperatuur binnen uw winterstalling ligt rond de 15 graden Celsius bij een maximale luchtvochtigheid van 40%.
Naast het regelen van de temperatuur in de stalling of garage is het ook belangrijk om deze te voorzien van een goed beveiligingssysteem (met gecertificeerde sloten en camera’s) om het dievengilde op afstand te houden.
Ook kunt u binnen- en buitenverlichting plaatsen rondom uw winterstalling. In de eerste plaats om beter zicht te hebben tijdens het sleutelen, maar helpt dit ook voor inbraakpreventie.
Regelmatig onderhoud van uw winterstalling draagt ook bij aan het creëren van een veilige plek voor uw oldtimer. Denk aan het controleren van de controleren op eventuele lekkages maar ook dat de stalling schoon en opgeruimd is.
Indien u niet beschikt over een eigen stalling kunt u uw oldtimer uiteraard tegen betaling bij een professionele partij stallen.
Hoe u uw oldtimer voorbereidt op de winterstalling
Als oldtimereigenaar weet u als geen ander dat de juiste voorbereiding nodig is om de oldtimer in de winterstalling te zetten. Auto’s in het algemeen kunnen er namelijk niet goed tegen als ze maandenlang stilstaan.
Bovendien wilt u bij het aanbreken van de lente weer zo snel mogelijk en zonder problemen de weg op kunnen met uw klassieker. Dankzij het uitvoeren van de juiste onderhoudswerkzaamheden aan het begin van de winterstalling. Denk hierbij aan werkzaamheden als:
- Een laatste rit maken met uw oldtimer van minimaal 25 kilometer
Door even de weg op te gaan kan de motor op temperatuur komen, waardoor alle oliën, smeermiddelen en vloeistoffen in aanraking komen met de vitale delen van uw oldtimer. - Het schoonmaken van de winterstalling en uw oldtimer
Vergeet ook niet de motorruimte en het interieur.
- Ververs de olie
- Plaats uw oldtimer op blokken
Hiermee voorkomt u vervorming van uw banden. - Zorg dat de brandstoftank gevuld is
Dit voorkomt roestvorming aan de binnenkant van de tank. - Gebruik maandelijks een druppellader
Koppel de accu van uw oldtimer tijdens de wintermaanden maandelijks aan een druppellader om te voorkomen dat deze leegloopt.
Hoe u uw banden tijdens de winterstalling in goede staat houdt
Het is dus belangrijk om uw oldtimer in topconditie aan zijn winterslaap te laten beginnen, zodat u in het voorjaar met minimale inspanningen de oldtimer rijklaar maakt en direct met uw oldtimer de weg op kan.
Een van de belangrijkste onderdelen van uw oldtimer om goed te onderhouden zijn de autobanden.
Met de volgende tips kunt u ook de autobanden van uw oldtimer in optimale conditie behouden:
- Het controleren en schoonmaken van uw autobanden
Zorg ervoor dat de autobanden zelf volledig vrij is van vuil en controleer de profielen voor eventuele steentjes die voor schade kunnen zorgen. - Uw oldtimer op blokken plaatsen
Hiermee voorkomt u het ontstaan van platte vlakken. - Op peil houden van de bandenspanning
Het is verstandig om voor de winterstalling in uw banden nog wat extra lucht te pompen (0,5 tot 1 bar extra lucht). Zo voorkomt u dat de banden te slap worden en vervormen. Ook raden wij u aan om tussentijds uw bandenspanning te controleren, als dit lager is dan verwacht kan dit duiden op een lek in uw autoband.
Uiteraard is het verstandig om eventuele beschadigingen vooraf te repareren voordat uw oldtimer in de winterstalling wordt gezet, zodat u hier niet in het voorjaar weer mee wordt geconfronteerd.
Hoe bereid u de oldtimer weer voor op de lente?
Als de wintermaanden voorbij zijn staat u als oldtimerliefhebber natuurlijk te trappelen om in uw oldtimer weer prachtige autoroutes af te leggen. Voordat u de weg opgaat en geniet van uw oldtimer, is het verstandig om uw klassieker eerst nog een keer goed na te lopen op de volgende zaken:
- Controle exterieur
Ziet de oldtimer er zo uit als u hem achtergelaten heeft? Let op eventuele beschadigingen.
Een kleine beschadiging kan op termijn groter worden en uiteindelijk leiden tot problemen. - Banden op de juiste spanning
Indien u geen blokken onder uw banden heeft gezet is het verstandig om iets meer lucht in de banden te pompen dan u normaal doet. Na een aantal ritten verdwijnen de rechte vlakken dan uit uw autobanden. - De remmen afstemmen en smeren
- Controle onder de motorkap
Het is verstandig om de verschillende vloeistoffen na te lopen en direct de smeerpunten aan te pakken, zodat uw oldtimer weer soepel loopt. Controleer natuurlijk ook de olie. - Controller of de accuspanning nog voldoende is
- Controleer op de essentiële functionaliteiten
Hierbij kunt u denken aan de verlichting, claxon, ruitenwissers en remmen.
Door deze punten stapsgewijs te doorlopen is uw oldtimer eindelijk klaar voor zijn eerste (proef)ritje in het voorjaar.
Een oldtimerverzekering voor u op maat
Zoals u weet moet uw oldtimer zowel op de weg als tijdens de winterstalling goed verzekerd zijn bij brand of diefstal. Wij bieden niet alleen een passende oldtimerverzekering op maat aan, maar denken ook graag mee over zaken als de winterstalling.
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen