12 september 2021
Verzekeren en financieel
Recente ontwikkelingen binnen de automotive branche maken het er niet eenvoudiger op voor oldtimereigenaren. Overheden willen de uitstoot van benzine- en dieselmotoren zo schoon mogelijk maken. Alleen zien we steeds vaker dat de hedendaagse brandstoffen schadelijk kunnen zijn voor oldtimers. Brandstof is niet de enigste zorg van oldtimereigenaren. Sinds de invoering van milieu zones komen er jaarlijks meer gebieden bij waar oudere auto’s en dieselauto’s zich niet mogen begeven.
Zowel hobbyisten als verzamelaars vragen zich daarom steeds vaker af wat voor toekomst de oldtimer nog heeft?
Hoe zit het met milieu zones voor oldtimers?
Sinds enkele jaren zijn overheden wereldwijd bezig met het vormen van milieuwetgeving en de auto-industrie is hierdoor behoorlijk veranderd. Met de introductie van bijvoorbeeld milieu zones zijn dieselauto´s en oudere auto´s niet meer welkom in grote binnensteden.
Voor een lange periode was het concept van milieu zones nog erg onduidelijk. Iedere gemeente die een milieu zone had mocht zelf bepalen wat voor auto´s er wel en niet mochten rijden. Gelukkig kregen oldtimereigenaren in 2020 meer duidelijkheid en voerde de overheid een landelijk beleid in voor de milieu zones. Oudere dieselpersonenauto´s en vrachtwagens van 15 en ouder mogen niet meer de zones inrijden.
Gemeentes krijgen nog wel de vrijheid om te bepalen wat de minimale leeftijd van dieselauto´s wordt. Gelukkig zijn de meeste gemeentes coulant tegenover oldtimers vanwege de historische waarde. Oldtimereigenaren kunnen daarom ontheffing aanvragen.
Wat is de juiste brandstof voor oldtimers?
Moderne brandstoffen zijn een doorn in het oog voor oldtimereigenaren. Veel oldtimers rijden op brandstof dat relatief veel lood en octaan bevat. Oldtimervriendelijke brandstoffen zijn helaas minder goed voor het milieu. De voormalige Euro 98 en 95 maken bij de pompstations daarom steeds vaker plaats voor het nieuwe E5 en E10, terwijl diesel helemaal bij de pomp dreigt te verdwijnen.
Benzineoldtimers hebben tegenwoordig nog keuze uit Total Excellium, Texaco Superplus, Argos 95/E5 en Aral V-power. Als de benoemde benzinesoorten niet voor uw oldtimer geschikt zijn kunt u ook voor LPG kiezen. LPG bevat nog relatief veel octaan en dat is optimaal voor sommige oldtimers. Wel dient u dan uw oldtimer aan te passen.
De brandstof die u echt moet vermijden voor uw oldtimer is E10. E10 is een bio-ethanol die wordt verkregen uit mais, suikerriet en andere gewassen. E10 heeft de eigenschap om snel af te breken. Het gevolg hiervan is dat het eerder ‘pingelen’ van uw motor kan veroorzaken. Verder kan de benzinevariant ook serieuze schade aanrichten aan uw oldtimer door kwetsbare onderdelen zoals leidingen aan te tasten en de algehele prestaties negatief te beïnvloeden.
Eigenaren van dieseloldtimers kunnen GTL als goed alternatief gebruiken. Gas-To-Liquids werkt uitstekend voor oudere dieselauto’s en zou bijdragen aan minder uitstoot van schadelijke gassen.
Regelingen voor oldtimers worden gunstiger
Eind mei 2020 heeft de Eerste Kamer bekendgemaakt dat oldtimers ouder dan 50 jaar geen APK keuring meer hoeven te doen. Veel oldtimereigenaren vinden de APK keuring overbodig dus waren ze blij om te horen dat het afgeschaft werd.
Verder is op 1 januari 2014 de minimale leeftijd voor MRB-vrijstelling verhoogd naar 40 jaar. Om de groep oldtimers van 27 tot 40 jaar tegemoet te komen heeft de overheid besloten dat als uw oldtimer in 1987 of eerder is toegelaten, u een kwarttarief betaalt (25%). Dit bedraagt maximaal €120 per jaar.
Er kan dus geconcludeerd worden dat oldtimers zeker nog een toekomst hebben en deze klassiekers nog altijd aan populariteit winnen. Het zijn namelijk niet alleen auto’s om fijn mee te toeren, u kunt er zelfs in beleggen om mooie rendementen te behalen. Wij voorzien dan ook dat de oldtimer voorlopig nog niet definitief uit het Nederlandse straatbeeld zal verdwijnen.
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen