Fiat 500 groots dankzij zijn compactheid

12 februari 2024

Besproken oldtimers

Mark Reus

De Fiat 500 is uitgegroeid tot een van de meest iconische auto’s van Italië. Dankzij zijn compacte design en gelijkenissen met een wereldberoemde muis was de oldtimer geliefd bij het grote publiek. Begin deze eeuw werd de Fiat 500 opgevolgd door een moderne interpretatie, dat wederom een succes werd. Nu lijkt het definitieve einde van het model nabij.

In het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw was Fiat een van de belangrijkste autoproducenten van Europa. Het bedrijf had 80% van de Italiaanse automarkt in handen en waren het grootste bedrijf van het land.

Om auto’s bereikbaar te maken voor de massa ontwikkelde Fiat begin jaren 30 een nieuwe compacte, betaalbare auto. Om dat te realiseren lette het bedrijf flink op de kosten, wat sterk van invloed was op het designproces en de technische onderdelen die werden gebruikt.

1175

Auto voor de massa

In 1936 werd de nieuwe auto officieel onthuld. Het model kreeg een voor die tijd vrij conventioneel design, met de motor voorin en achterwielaandrijving. Wel is het bijzonder dat de viercilindermotor zich voor zowel de vooras als de radiateur bevindt. Vanwege een cilinderinhoud van 569 cc kreeg het model als officiële naam Fiat 500.

Al snel werd de auto liefkozend ‘Topolino’ genoemd, wat Mickey Mouse betekent. Mensen zagen namelijk in de taps toelopende motorkap en de ronde koplampen het beeldmerk van het wereldbekende Disney-personage. Dit beeld werd benadrukt door de zwarte spatborden, koplampen en treeplanken in combinatie met een contrasterende carrosseriekleur. 

De aerodynamische koets in combinatie met een gewicht van slechts 740 kilogram zorgden ervoor dat de 13 pk sterke motor de Fiat 500 een topsnelheid van 85 km/u bezorgde. Met een initiële verkoopprijs van 8.900 Italiaanse lire was de auto voor een breed publiek betaalbaar. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden er ongeveer 20.000 auto’s geproduceerd. 

1176

Opvolgers Fiat 500

In 1948 vond Fiat de tijd rijp om de 500 te vernieuwen. Op de Autosalon van Genève trokken de Italianen het doek van de Fiat 500 B. De carrosserie bleef vrijwel ongewijzigd, maar daaronder werd de auto van een grondige update voorzien. 

De cilinderinhoud bleef hetzelfde, maar dankzij een nieuwe carburateur met brandstofpomp in combinatie met een nieuwe cilinderkop voorzien van kleppen, steeg het vermogen met bijna 30%, waardoor de topsnelheid van de Fiat 500 B uitkwam op 95 km/u. Het model was slechts een jaar in productie en daarin werden ongeveer 21.000 exemplaren gebouwd.

In 1949 debuteerde de Fiat 500 C. In deze nieuwe versie zijn de koplampen verzonken in de spatborden en gaat de motorkap van binnenuit open. Ook was dit de eerste auto waar Fiat een ontdooiingssysteem voor de voorruit introduceerde, dat tevens diende als verwarmingssysteem voor de passagiers.  

De Fiat 500 C was een hit, omdat het de perfecte gezinsauto was. Daarnaast was het model voorzien van robuuste techniek, waardoor menig Fiat 500 C werd omgebouwd tot bestelwagen. bleef tot 1955 in productie en er zijn meer dan 376.000 auto’s van de band gerold. De auto werd opgevolgd door de Fiat 600.

Wederopstanding en einde Fiat 500

In 2007 volgde de wederopstanding van de Fiat 500. Hoewel het nieuwe model iets groeide ten opzichte van de oude 500, is het met een lengte van 355 centimeter en een wielbasis van 230 centimeter nog altijd een vrij klein model.

1177

Met zijn geslaagde retrodesign veroverde de auto al snel de harten van vele autoliefhebbers. De Fiat 500 werd uitgeroepen tot Auto van het jaar 2008 en in zijn eerste productiejaar liepen er ruim 200.000 exemplaren van de band.

Begin februari werd bekend dat Fiat na 17 jaar en ruim 3 miljoen geproduceerde exemplaren de Fiat 500 uit productie neemt. De Italiaanse autofabrikant wil zich in Europa richten op elektrische modellen. Daarom blijft de Fiat 500e voorlopig wel in productie. Hiermee lijkt het doek definitief te vallen voor de Fiat 500.

12 februari 2024

Besproken oldtimers

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen