24 maart 2017
In het nieuws
In 1978 is de gele kentekenplaat door de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Nederland ingevoerd. De inmiddels vertrouwde gele kentekenplaat was op dat moment verplicht voor alle auto’s met een datum van eerste toelating na 31 december 1977. Hiermee kwam er een einde aan het tijdperk van de blauwe kentekenplaat.
Maar hoe werkt het wanneer u een klassieke auto importeert of als u door verlies van papieren een recent nummerplaat bezit?
Wanneer een blauw kenteken?
Alle oldtimers met een datum van toelating vóór 1 januari 1978 komen in aanmerking voor de ouderwetse blauwe kentekenplaat met witte letters. De datum van toelating dient nadrukkelijk vermeld te staan op het voertuigbewijs en het kenteken moet bestaan uit de combinatie van vier cijfers en twee letters.
Iedere blauwe kentekenplaat is voorzien van een keurmerk dat bestaat uit de tekst ‘RKM’ en de Nederlandse leeuw. Bij het (laten) plaatsen van de kentekenplaat is het natuurlijk belangrijk dat deze te allen tijde goed zichtbaar is evenals het volgnummer. Aan de hand van het volgnummer kan namelijk de maker van de kentekenplaat achterhaald worden.
Voor motorrijwielen en bedrijfsvoertuigen geldt overigens een maximale datum van toelating van 1973 om in aanmerking te kunnen komen voor een ‘ouderwetse’ kentekenplaat.
Hoe werkt de uitgifte van ouderwetse kentekens?
Wanneer u een geïmporteerde oldtimer registreert bij de RDW wordt deze automatisch voorzien van een blauw kentekenplaat, mits deze voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden.
De RDW heeft onder andere in overleg met de FEHAC een aantal series klassieke kentekens beschikbaar gesteld. Oldtimers van vóór 1973 krijgen een kenteken uit de AR-00-00 en oldtimers met een datum van toelating tussen 1973 en 1977 krijgen een kenteken uit de serie 00-YB-00. Wanneer de datum van toelating van een historisch voertuig niet bekend is, dan gaat de RDW vaak uit van het bouwjaar.
Het aanvragen van een blauw kentekenplaat kan via de RDW en via de FEHAC worden gedaan. Wij raden u wel aan om eerst te informeren bij de RDW of uw oldtimer ook écht in aanmerking komt voor een blauw kentekenplaat voordat u deze procedure opstart. De kosten voor dit proces bedragen ongeveer €40,00.
Bij goedkeuring ontvangt u naast uw nieuwe kentekenpapieren ook eventueel een nieuw APK keuringsbewijs. Na ontvangst van de papieren kunt u de blauwe platen laten maken en monteren.
Tot slot mag u natuurlijk niet vergeten om uw nieuwe blauwe kenteken ook door te geven bij uw oldtimerverzekeraar!
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen